illustratie
Vlaamse appeltaart
Ingrediënten
Deeg
  • - 240 gr bloem
  • - 130 gr boter
  • - 60 gr suiker
  • - 1 eierdooier
  • - 4 gram bakpoeder
  • - snuf zout
Vulling
  • - paneermeel
  • - 4 appels
Crème
  • - ½ liter melk
  • - 120 gr boter
  • - 50 gr suiker
  • - 1 eetl citroensap
  • - 2 eieren
  • - 2 eierdooiers
  • - 40 gr custardpoeder

Dit is een appeltaart afgedekt met crème. Weer eens wat anders.

Voeg de ingrediënten van het deeg bij elkaar en kneed er een mooi deeg van. Laat het een kwartiertje rusten. Pak een springvorm van 26 cm en bekleed die met het deeg, met een rand van 3-5 cm. Prik de bodem in met een vork en bestrooi ruim met paneermeel. Schil en snij de appels en leg ze in de vorm. Een fraai decoratief patroon mag natuurlijk maar straks komt de crème eroverheen en daar je sta je dan met je creativiteit.

Maak nu de crème. Doe de eieren, eierdooiers, de custard, citroensap en de suiker met een beetje melk in een kom en maak er een glad papje van. Breng de rest van de melk met de boter aan de kook. Giet wat hete melk al roerend bij het eiermengsel en giet alles dan weer roerend terug in de pan met hete melk. Als het bezoek vraagt waarom dat zo moet: ik heb werkelijk geen idee maar verzin wat moois.

Laat de crème een minuutje of 5 onder voortdurend roeren doorkoken, draai het gas uit en laat alles een paar minuten afkoelen.

Giet de crème over de appels en zet de taart in de oven. 190 graden voor 50 minuten en je hebt een heerlijke taart.