De sympathieke en oprecht bescheiden familie Hoogland

5. Siebren Annes Hoogland

Zoals al gezegd is Siebren Annes het enige kind van Anne Wytzes Hoogland die de naam Hoogland doorgeeft. Siebren Annes is ook degene die het meest verhuist. Hij pendelt heen en weer tussen Boornzwaag, Idskenhuizen en St Nicolaasga.

Dat kan te maken hebben met zijn beroep, hij is timmermansknecht. Misschien gaat hij verschillende timmerbedrijven in de leer.

Het zou natuurlijk kunnen dat Siebren Annes een onopvallende doorsnee timmerman was, goed voor het repareren van een stoel of een hek. Maar waarschijnlijker is natuurlijk dat hij uitblonk in zijn vak, dat hij de Karel de Grote onder de timmerlieden was.

Van heinde en verre kwamen aspirant-timmerlieden naar de eenvoudige werkplaats in Boornzwaag, waar Siebren de hamer, zaag en beitel hanteerde. Met open mond keken ze toe hoe hij ruwe stukken hout veranderde in solide hekken, sierlijk houtsnijwerk of onverwoestbare werktuigen, Boornzwaag werd korte tijd timmerhoofdstad van Europa.
Daarnaast was Siebren natuurlijk knap, hoogbegaafd, uitzonderlijk sympathiek en oprecht bescheiden.

Boornzwaag
'Boornzwaag bij Langweer'

In 1834 huwt hij, in Langweer, de bevallige Fimke Jelles Hoekstra (via haar komt de naam Jelle in de familie), een oprecht bescheiden schoonheid uit Teroele. Fim is een dochter van Jelle Jolles Hoekstra en Siebrig Hjerres.
Kinderen blijven niet lang uit.

Het eerste kind is een zoon, Anne (hij zal op 10-jarige leeftijd overlijden). Daarna komt dochter Siebrig, dan de zoons Jelle, Feike en Anne, vervolgens weer een dochter Stientje (overlijdt ook jong) en tot slot zoon Jolle. Vijf gezonde nakomelingen dus, waarvan 4 zoons, de naam Hoogland is gered.

40-jarig huwelijk Sibren Annes