illustratie
Citroentaart
Ingrediënten
  • - 200 gram bloem
  • - 20 gram poedersuiker
  • - 100 gram roomboter
  • - 7-8 theelepels koud water
  • - 3 eieren
  • - 1 eierdooier
  • - 450 ml slagroom
  • - 100 gram suiker
  • - 150 ml citroensap
  • - bakbonen
  • - bakpapier
  • - een taartvorm van 20 cm

Een Engels receptje met blindbakken. Je hebt dus bakbonen nodig (gewone witte bonen werken prima).

Pak een grote kom en doe daar de bloem en de boter in. Snij de boter met twee messen in kleine stukjes. Doe de poedersuiker erbij en wrijf met je vingertoppen de boter fijn in de bloem. Voeg 5 theelepels koud water toe en ga door met kneden tot het een damenhangend deeg wordt. Voeg net zoveel theelepels toe tot het een soepel deeg wordt.

Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer een halve centimeter en bekleed er een goed ingevette (lage) taartvorm van 20 cm doorsnee mee. Prik de bodem in met een vork en zet het voor 15 minuten in de koelkast.

Haal het er daarna uit, bekleed de bodem met bakpapier en bedek de bodem met bakbonen. Bak de bodem 15 minuten op 190 °C. Haal de bonen en het bakpapier eraf en bak nog 10 minuten door.

Haal de bodem eruit en verlaag de oven naar 150 °C. Mix de eieren, de eierdooier, de slagroom, suiker en het citroensap door elkaar en giet in de bodem. Bak de taart 20-35 minuten op 150 °C.

Laat hem afkoelen en bestuif met poedersuiker. Een lekker toetje in de zomer (en in de lente, de herfst en in de winter).