illustratie
Sambal goreng tomat
Ingrediënten
  • - 1/2 kg tomaten
  • - 2 bosuitjes
  • - 1 sjalotje
  • - 1 teen knoflook
  • - 1 theel. laos

Een groentegerecht dat we allemaal lekker vinden. Het is een Indisch gerecht en als je daar niet gewoon mee bent dan moet je naar de toko voor een aantal ingrediënten. Laospoeder, salam- en djeroekpoeroetblad heb ik nog niet bij de heer A.Heijn ontdekt. Trasi en sereh al wel, maar alleen bij de grotere. Goela Djawa is Javaanse of palmsuiker. Ik ben normaal niet zo van de vervangers maar daar bruine suiker voor in de plaats gebruiken, daar loop je geen authenticiteitsrisico mee.

Snij de tomaten in vieren en de bosui in ringetjes. (Gebruik zo stevig mogelijke tomaten). Snipper de sjalotjes en de knoflook. Kneus de serehstengel met een stamper of snij hem een aantal malen diagonaal in.

Fruit de sjalot en de knoflook op matig vuur en dooi het laospoeder, de trasi en de sambal erbij. Goed blijven omscheppen en 2 minuutjes doorbakken. Doe de tomaten erin en bak nog een hal minuutje door. Doe de rest van de ingrediënten erbij en breng het aan de kook. Laat het 2 minuten doorsudderen en breng dan op smaak met een beetje zout.

Voor de Indische beginners: de salam, sereh en djeroekpoeroet zijn niet om op te eten.