Een Fougasse is een plat Frans brood. Dit recept is met olijven maar je kunt er ook zongedroogde tomaten of kruiden doorheendoen.
Meng het water (lauwwarm!) met de bloem, olijfolie, zout, suiker en gist tot een soepel deeg. Het is een simpel deeg dat makkelijk met de hand is te kneden maar in onze onvolprezen keukenmachine gaat het nog makkelijker.
Leg het op een werkblad, maak het plat en strooi de olijven erop. Vouw het een paar keer op zodat de olijven goed in het deeg zitten. Maak er een een platte rechthoek van ongeveer 30 cm lang. kerf met een mes 4 of sneden overdwars. Je moet er helemaal doorheen (to de bodem) snijden maar tot een cm of 5 van de randen. Als je het nu voorzichtig uitrekt dan komen er langwerpige garten in het deeg, het wordt een soort ladder. Het hoeft niet per se maar je krijgt er lekker veel van die knapperige korststukjes van.
Leg het op een ingevette bakplaat, bedek het met ingevet cellofaan en laat het 45 minuten op een warme plaats rijzen.
Verwarm de oven tot 225 graden. Bestrijk de bovenkant van het brood met olijfolie, een paar draaien van de zoutmolen eroverheen en in de oven voor 20-25 minuten.
Vul een schaaltje met bodempje balsamico en daaroverheen eenzelfde hoeveelheid olijfolie. Lekker dopen.