Een weelde als je zelf een goede Tom Kha Kai kunt maken (Thaise kippensoep met kokosmelk). Deze smaakt precies zoals hij moet smaken en is niet echt moeilijk te maken. Het recept komt uit het voortreffelijke kookboek van Victor Sodsook: 'The Modern Art of Thai Cooking'.
Zet de kippenbouillon op in een soeppan. Laat het rustig aan de kook komen en voeg 5 dungesneden schijfje gember en 4 dungesneden schijfjes laos toe. (Verse laos koop je in de toko. Heb je het niet, gebruik dan wat meer gember). Scheur de djeroekpoeroetblaadjes doormidden en voeg ze toe aan de soep. Wil je pittig, kerf dan de 2 rawits in en voeg ze ook toe.
Laat alles een paar minuten doorpruttelen en roer er dan de twee blikjes kokosmelk doorheen. (Bij voorkeur zonder de blikjes zelf.) Snij de kip in dunne plakjes en doe ze bij de soep. Voeg de suiker, de limoensap, de vissaus en ten slotte het geheime ingrediënt: de eetlepels chili-tamarindepasta toe.
Zonder de chili-tamrarindepasta is de soep ook wel aardig maar hij smaakt wat vlak. Met de pasta krijgt het de echte Thaise smaak. In een goede toko vind je bij de Thaise ingrediënten verschillende mysterieuze potjes met nog mysterieuzere ingrediënten. Ik heb er een paar geprobeerd en mijn huidige keuze (zie de foto bij de ingrediënten) bevalt me tot nu toe prima. Het enige nadeel is dat de soep er door de pasta niet zo mooi blank meer uitziet, hij wordt wat bruiniger. Maar smaak gaat boven alles.
Laat de soep doorbubbelen tot de suiker en de pasta goed opgenomen zijn en dan is hij klaar om te serveren. Zeg tegen je gasten dat de laos, citroengras, gember, djeroetpoeroet en rawits beter niet gegeten kunnen worden.