illustratie
Soep uit Sichuan
Ingrediënten
  • - 1 liter kippenbouillon
  • - bakje shii-take
  • - 100 gr ham
  • - 2 lenteuien
  • - kleine winterwortel
  • - suiker
  • - peper
  • - bindpapje van 2 eetlepels maïzena

Een typisch Chinees soepje: lichtgebonden met vlokjes ei, knapperige groente en reepjes ham. Snij de shii-take in dunne plakjes, de ham en wortel in luciferdunne reepjes en hak de lenteui fijn. Kluts het ei in een kommetje. Maak een sausje van 1 eetlepel azijn, 1 eetlepel suiker, 1 eetlepel sojasaus en ½ eetlepel peper.

Breng de bouilon aan de kook met een eetlepel shaoxing (als je van pittig houdt kun je één of twee doorgesneden rawits mee laten sudderen). Doe er de wortel en de shii-take bij en laat 3 minuten doorsudderen. Doe de ham en het sausje erbij en het bindpapje. Breng de bouillon rustig roerend naar het kookpunt tot de soep lichtjes bindt. Giet vervolgens in een dun straaltje het geklutste ei erbij terwijl je langzaam in de soep roert.

Zet 4 soepkommen op tafel en doe in elke kom 1 druppel sesamolie. Lepel de soep erin en strooi de kleingesneden lenteui erover.