illustratie
Koude loempiaatjes
Ingrediƫnten
  • - suiker
  • - witte peper
  • - 100 gr mihoen
  • - vissaus
  • - sesamolie
  • - koriander

Een heerlijk licht en pittig bijgerecht bij diverse Vietnamese en Thaise gerechten. Deze loempiaatjes worden niet gefrituurd en koud gegeten. Ze worden gemaakt van de witte rijstloempiavellen die je in de toko kunt kopen. In dit recept gebruik ik garnalen maar je kunt ze ook prima maken met kip of (imitatie)krab.

Week de mihoen 5 minuten in heet water tot het zacht is en laat het dan goed uitlekken. Snij de mihoen in kleine stukjes

Als je rauwe garnalen hebt, bak ze dan eerst gaar in olie.

Hak de garnalen in stukjes, doe ze in een grote kom en doe de mihoen erbij. Snij de shii-take in fijne reepjes en doe ze erbij. Voeg 1 eetlepel vissaus, 2 theelepels sesamolie, 2 theelepels suiker en ½ theelepel witte peper toe en meng alles goed.

Leg een rijstloempiavel even in warm water tot het zacht is. Leg hem op een theedoek en doe er 2 eetlepels van het garnalenmengsel op. Leg daarbovenop 2 blaadjes koriander. Vouw de zijkanten eroverheen en rol dan alles vanonderafaan op.

Voor een professionele finishing touch kun je een lenteui over de lengte in reepjes scheuren en ze daarmee dichtbinden. Bewonderende blikken zullen je ten deel vallen.

De sauzen die voor de gebakken Vietnamese loempiaatjes gebruikt worden zijn niet geschikt voor deze versie. De dressing die gebruikt wordt bij de Vietnamese hamburgertjes met rijstvermicelli smaakt er daarentegen prima bij. (Zonder saus vind ik ze ook al lekker).