illustratie
Shanghai-noedels
Ingrediënten
  • - 400 gr witte noedels
  • - kippenbouillon
  • - sojasaus
  • - oestersaus
  • - verse gember
  • - 1 ui
  • - 3 lenteuitjes

Als je iets anders wilt dan nasi of bami dan is dit een lekker simpel noedelgerecht. Het moet eigenlijk met witte noedels en die kun je bij de heer Heijn wel kopen als 'woknoedels'. Bij de toko hebben ze ze ongetwijfeld ook. Maar ik denk dat het gerecht voor ons westerse barbaren ook heel lekker is met gewone (dunne) eiermie.

Kook de mie volgens de aanwijzingen gaar, spoel af medt koud water en laat een kwartiertje uitlekken.

Maak een sausje van 125 ml kippenbouillon, 2 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels oestersaus, 1 eetlepel shaoxing, 2 theelepels sesamolie, 2½ theelepel suiker, snufje witte peper.

Rasp een eetlepel verse gember, snij de lenteui in kleine stukjes, hou de groene stukken apart van de witte, snipper de ui. Zet alles in de buurt van je fornuis, een klassieke mise-en-place. Eventuele toekijkers zullen geïmponeerd raken.

Zet je wok op een hoog vuur en doe er 2 eetlepels olie in. Roerbak de gember kort (10-20 seconden). Doe de ui en de witte stukjes lenteui erbij en roerbak anderhalve minuut. Doe de groene stukjes lenteui erbij en roerbak 30 seconden. Giet er nu het sausje bij en roerbak tot de saus begint te borrelen. Doe er dan de noedels bij en roerbak tot de saus is opgenomen door de noedels.

Lekker bij allerlei Chinese gerechten.