illustratie
Ajam besengek

Als je niet vaak Indisch kookt zul je naar de toko moeten voor een paar ingrediënten. Maar het is de moeite waard. Een lekker kipgerecht dat de kinderen al op jonge leeftijd lekker vinden. De sambal kun je er natuurlijk uitlaten als je niet tegen pittig kan. De cashewnoten zijn een eigen toevoeging, de echte Indo's zullen me erom vervloeken, maar kip, kokos en cashews...wat kan er misgaan?

Zet een koekpannetje op het vuur zonder olie. Leg hierin de kemirienoten en verwarm ze tot ze bruin worden. Keer ze om en doe nogmaals. Haal ze eruit en hak ze in stukjes. Snij de sjalotten, de knoflook in grove stukken en doe ze met de kemirienoten in de blender. Koenjit, laos, ketoembar, komijn (djinten) en sambal erbij en dan fijnmalen tot een pasta.

Fruit de pasta op een middelhoog vuur een minuutje of twee in de wok. Doe de kip erbij en bak nog twee minuten door. Doe de kokosmelk erbij, de goela djawa (palmsuiker), de djeroekpoeroetblaadjes en de gekneusde serehstengels. Laat het nu in 15 minuten gaar sudderen en gooi er de laatste 2 minuten een handje ongezouten cashewnoten doorheen.