illustratie
Char siu

Dit is een recept voor char siu. Char siu is het rode vlees dat je in de restaurantjes in welk Chinatown dan ook, voor het raam ziet hangen (naast de eend). Het is een geurig, zoetig vlees en met dit recept kom je er dicht bij. De rode kleurstof is optioneel, ik gebruik het zelf niet, het doet verder niets met de smaak.

Snij de varkenshazen overlangs in tweeën of drieën, afhankelijk van de grootte. Je gaat er op het laatst plakjes van snijden dus schat in hoe groot je die plakjes wilt hebben.

Maak een marinade van:

  • 170 ml honing
  • 60 ml donkere sojasaus
  • 60 ml lichte sojasaus
  • 60 ml hoisinsaus
  • 3 eetl. oestersaus
  • 3 eetl. shaoxing
  • 1½ theelepel vijfkruidenpoeder
  • ½ theelepel zout
  • ¼ theelepel peper

Meng alles goed door elkaar en leg de varkenshazen erin. Marineer minimaal 4 uur, het liefst een hele nacht.

Zet je ovengrill aan op de hoogste stand . Leg de varkenshazen op een rooster en schuif ze onder de grill. Schuif op de bodem een bakplaat waar je een laag water inzet. Nu is het een kwestie van aan alle kanten grillen to ze gaar zijn en ondertussen regelmatig met de marinade bestrijken.

Als ze gaar zijn snij je ze in kleine plakjes en leg je ze op de nasi, of op de Shanghai-noedels bijvoorbeeld.