illustratie
Pastitsio
Ingrediënten
  • - halve ui
  • - 1 eetlepel peterselie
  • - 2 teentjes knoflook
  • - 500 gr gehakt, half om half
  • - 1 laurierblaadje
  • - ½ theelepel kaneel
  • - 125 ml witte wijn
  • - 1 blikje tomatenblokjes
  • - 250 gr pasta
  • - boter
  • - gedroogde munt
  • - paneer meel
  • - 65 gr bloem
  • - 1/2 liter warme melk
  • - nootmuskaat
  • - handje geraspte kaas

Pastitsio is een soort Grieks/Cypriotische lasagna. In tegenstelling tot lasagna wordt het gemaakt met gewone pasta. Dat maakt het qua structuur wat luchtiger en lekkerder dan die wat kleffe plakken lasagna. Ikzelf gebruik meestal rigatoni of een andere grove pasta. De kaneel ten slotte zorgt verder voor een lekker midden-oostenaccent.

Zet een hapjespan op met met de gehakte ui. Fruit op laag vuur tot de ui zacht is en voeg dan de gehakte knoflook en de peterselie toe. 1-2 Minuutjes doorbakken en dan het gehakt erbij. Bak tot het vocht is verdampt en breng op smaak met peper en zout. Voeg laurierblad en kaneel toe en bak nog 1-2 minuten op een rustige temperatuur. Doe de helft van de wijn erbij en laat inkoken. Daarna de tomaten en de andere helft van de wijn. Laat het nu lekker inkoken tot het het meeste vocht verdwenen is, het moet wel smeuig blijven.

Ondertussen heb je de pasta al opgezet en de oven op 180 graden gezet. Kook de pasta niet helemaal gaar, 2 minuten korter dan normaal. (En kook de pasta met minimaal een eetlepel zout!). Als de pasta klaar is giet hem dan goed af en roer er 15 gram boter en een eetlepel gedroogde munt door.

Doe een laag pasta in een ovenschaal (die vanm ij is ongeveer 30x20cm) en daarna het gehaktmengsel. Daarop weer een laag pasta. Niet helemaal vol want er komt nog bechamelsaus overheen.

Voor de bechamelsaus doe je 65 gram boter in een steelpan. Klopt de bloem erdoor en bak een paar minuten. Daarna de goed warme melk er in scheutjes doorroeren terwijl je steeds blijft doorkloppen. Zorg ervoor dat eventueel bezoek in de keuken staat toe te kijken want dit ziet er erg professioneel uit. Als de saus dik en glad is breng je hem op smaak met nootmuskaat, witte peper en zout. Niet volgens het traditionele recept is het handje geraspte kaas dat ik er op het laatst doorheen roer. Ik ben geen fan van de wat weeïge smaak van bechamelsaus en dit maakt het wat pittiger.

Schenk de saus over de pastitsio zodat de ovenschaal mooi vol is en strooi er de paneermeel overheen. Dan in de oven voor 25-30 minuten en je bent weer in achting gestegen van je kinderen/partner/vrienden.